Jan Rozman na pripravništvu v Lihtenštajnu

Fotografija

Študent: Jan Rozman

Jan Rozman, študent 2. letnika programa Medijska produkcija – modul Fotografija,  je v okviru programa Erasmus+ odpotoval na praktično izobraževanje v medijsko hiš Vaduzer Medienhaus AG, ki se nahaja v glavnem mestu države, Vaduz.


Jan se je v okviru Erasmus+ pripravništva v začetku meseca aprila pridružil ekipi medijske hiše Vaduzer  Medienhaus AG,  sodobno medijsko podjetje ter ponudnik različnih izdelkov in storitev na področju digitalnih in tiskanih medijev, zunanjega oglaševanja in dogodkov. Med njimi so vodilni dnevni časopis “Liechtensteiner Vaterland”, poslovni časopis “Wirtschaft regional”, nedeljski časopis “Liewo”, številne digitalne storitve, kot so spletne strani z novicami, video prenosi v živo ter oglaševanje na oglasnih panojih in avtobusih ter poslovni dogodki, kot je “Wirtschaftswunder”.

 

 

Na uvodnem dnevu sem spoznal svojega mentorja in glavnega fotografa v podjetju, Daniela Schwenderja, ki  mi je predstavil podjetje ter razkazal vse prostore, kjer podjetje ustvarja digitalne vsebine. Spoznal sem tudi sodelavce, s katerimi sem v naslednjih mesecih delil izkušnje ter naloge.

 

Mentor je Janu podrobno predstavil storitve, ki jih nudi medijska hiša. Janova osrednja naloga je bila fotografiranje ter oblikovanje fotografij za časopise in revije. Študentu so bile predstavljene vse prednostne naloge, za katere bo zadolžen prav on ter stranske naloge, ki jih bo opravljal s pomočjo sodelavcev.

Študent je že v prvem tednu pokazal velik napredek v uporabi programov Photoshop, Lightroom ter organizaciji slik. Ena prvih Janovih nalog izven medijske hiše je bilo fotografiranje tiskovne konference, kjer je uporabljal opremo, namenjeno prav za tovrstne dogodke. Naslednjih nekaj dni sta z mentorjem fotografirala podobne dogodke z namenom, da se Jan osamosvoji in bo terensko lahko fotografiral brez pomoči in spremstva mentorja.

 

 

Po dveh tednih pripravništva v podjetju je prišel čas, da sem se izbranega dogodka udeležil kot samostojni fotograf. Spremljal me je samo novinar iz časopisnega oddelka podjetja. Na dogodkih sem spoznal sem veliko prijaznih ljudi, ki imajo v mojem spominu posebno mesto.

 

Potek dela je bil vedno zelo podoben. Jan se je najprej srečal z enim od novinarjev, ki je bil izbran za reportažo dogodka (tiskovna konferenca, odprtje trgovine, kulturna srečanja, razstave). Reportaža je kasneje bila objavljena v časopisu, za slikovno podobo pa je poskrbel prav Jan, ki je fotografiral za dva časopisa in eno revijo življenjskega sloga.

 

 

Na začetku pripravništva je Jan urejal fotografije z mentorjem, kasneje je pričel sam urejati fotografije iz podjetja, ker pa se je kot fotograf zelo izkazal, je na koncu lahko urejal tudi fotografije njegovega bivanja v Lihtenštajnu za revijo.

 

Dva meseca sta hitro minila in prišel je zadnji dan mojega bivanja. Zelo sem hvaležen za to priložnost ter izkušnje, ki so mi vlile dodatno motivacijo in samozavest v fotografiranju. Upam, da se bo moja prihodnost po študiju začela v tej čudoviti gorski državi.


V nadaljevanju si lahko ogledate fotografije, ki jih je študent posnel za časopis in revijo: 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.