Kenijka Dorcas Chepkirui na Erasmus+ študentski izmenjavi iz turške univerze Mersin

Dorcas Chepkirui je študentka javne uprave na turški univerzi Mersin in od začetka junija 2023 s pomočjo Erasmus+ študentske izmenjave na VSŠ Academii opravlja praktično izobraževanje kot Erasmus+ projektni asistent.


“Prihod v Maribor je bil zame dobra izkušnja, čudovito vreme, očarljiva mešanica kultur in prijaznost domačinov so mi omogočili, da sem se počutila sproščeno, hkrati pa sem težko pričakovala nepozabnega potovanja in nove izkušnje. Nova kultura me je sprejela takoj in nemudoma sem vedela, da bo ta pot posebna.

 

Ko je začela opravljati pripravništvo, je vedela, da ji bo ta izkušnja poleg osebnostnega razvoja pomagala tudi pri razvijanju strokovnih spretnosti, zlasti na področju projektnega vodenja.  Akademsko okolje je zanjo bila največja spodbuda za učenje. Imela je priložnost aktivno sodelovati pri dejanskih projektih, pri čemer je vsak prispeval svojo raven strokovnega znanja na področju vodenja projektov.

Nekaj tednov po začetku pripravništva je Dorcas imela priložnost sodelovati v enotedenskem programu poletne šole, ki ga je organizirala in gostila Academia v sodelovanju z drugimi partnerji. V okviru programa Smart Skills 4.0: Programa poletne inovativne poslovne šole je ponudil edinstveno priložnost za pridobivanje novih znanj, spodbujanje inovativnosti in širjenje mednarodnih mrež, kar je izboljšalo njene možnosti za osebno in poklicno rast. Imela je priložnost sodelovati s študenti in profesorji iz različnih evropskih držav. Povezave, ki jih je vzpostavila med tem programom, so še dodatno obogatile njeno izkušnjo. Našla je prijatelje z vseh koncev sveta, z njimi je delila zgodbe in spoznavala njihove kulture. Poletna šola je sovpadala s Festivalom Lent, kar ji je dalo dodatno priložnost, da se je potopila v očarljivo slovensko kulturo in tradicijo.

“Prijazni obrazi osebja, inštruktorjev in kolegov pripravnikov so me vsak dan vedno toplo pozdravili. Njihova podpora je ustvarila vzdušje, v katerem sem se počutila cenjeno in spodbujeno za razvoj. Ta občutek pripadnosti me vsakodnevno opominja, da sem na pravi poti, tako osebno kot poklicno.”

Prepričana je, da je Mednarodna pisarna Academie imela veliko vlogo pri njeni poklicni rasti. Izpostavljenost medkulturnemu in strokovnemu okolju ji je ponudila dragocena spoznanja in veščine, ki jih lahko prenese v svoje prihodnje podvige. Delo pripravnice za projektno asistentko Erasmus+ ji je omogočilo pridobivanje praktičnih izkušenj, razvijanje učinkovite komunikacije, timskega dela in organizacijskih sposobnosti. Njena vloga je bila osredotočena predvsem na projekte EU, zlasti na pobude, kot je Erasmus+. Izkušnje jo še naprej pripravljajo na obetavno poklicno pot, ki je pred njo.

Dodaja še, da je že na začetku pripravništva vedela, da jo na vsakem koraku čaka popolna mešanica zgodovine in sodobnosti: Imela je priložnost raziskati znane turistične točke in sosednja mesta. Znameniti mariborski grad, znamenita Piramida; razgledna točka, ki ponuja panoramski pogled na Maribor in njegovo okolico, Stara trta, ki je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, in reka Drava, ki teče skozi mesto in zagotavlja popolno okolje za mirne sprehode.

“Prestopanje meja in potopitev v različne kulture sta mi odprla pogled v svet raznolikosti in vznemirljivih možnosti. Vsak kraj, ki sem ga obiskala, mi je namenil dragocene izkušnje o lepoti globalne enotnosti in bogastvu multikulturnih izkušenj. Vsako potovanje mi je ponudilo edinstven vpogled v raznolikost čudovite evropske kulture.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X