Marko Janžič na pripravništvu v Berlinu

Video produkcija

Študent: Marko Janžič

Marko Janžič, študent 2. letnika programa Medijska produkcija – modul video produkcija,  je v okviru programa Erasmus+ odpotoval na pripravništvo v glavno mesto Nemčije, Berlin, kjer je pri podjetju AVA Studios, ki se ukvarja z izdelovanjem videospotov, opravil praktično izobraževanje. Marko je prejel tudi Priznanje za študenta leta 2021, saj je najuspešnejše in najhitreje opravil obveznosti višješolskega strokovnega programa Medijska produkcija generacije 2019–2021.


Marko opravlja  prakso pri podjetju AVA Studios, ki se ukvarja z izdelovanjem videospotov. Izdelali so jih že več kot 1400. Sodelujejo z znanimi glasbeniki iz celotnega sveta, večina pa jih je kljub temu še vedno iz Nemčije. Na prizoriščih je kljub velikim imenom navadno sproščeno in hkrati profesionalno vzdušje. Za vse zaslužene nagrade in pohvale je v večini odgovoren direktor in režiser vseh projektov – Oliver Sommer. S tolikšnim številom videospotov, posnetih po celotnem svetu, je postal eden bolj prepoznavnih oseb v tej panogi.

Na pripravništvo sem v prvi vrsti odšel kot montažer v post-produkciji, a sem – na moje veselje – vedno na snemanjih sodeloval tudi kot »runner«.

Snemanja potekajo v studiih, od katerih sta dva ogromna na posestvu podjetja, kjer še deluje podjetje Havel Studios. Včasih so tukaj potekala snemanja znanih nemških zabavnih oddaj.
Sicer pa snemanja potekajo v različnih lokacijah po Berlinu in okolici. Snemali so tudi v starem kopališču v Leipzigu ter v Europa-Parku ob francoski meji.

V post-produkciji se zraven pripravljanja posnetkov ter montaže učim tudi na področju vizualnih učinkov v Adobe, Blackmagic ter Unreal programih. Slednji je eden najbolj zanimivih ter revolucionarnih programov za video industrijo, s katerim se lahko ustvarjajo umetni svetovi, ki so že skoraj foto-realistični. Marsikdo se bo spomnil imena v povezavi z video igrami. Sedaj pa se že to okolje uporabljala v filmskih produkcijah (npr. serija Mandalorian)

Marka je mesto navdušilo prav zaradi multikulturnosti, zgodovine, raznolike kulinarike ter odprtosti ljudi. Pravi, da prepletanje vseh kultur sveta na enem mestu ter vpogledov v življenja ljudi teh kultur še dodatno podžiga njegovo motivacijo; da sledi svojim željam in uresničuje kreativne strasti.

Vsem, ki še premišljujete o izmenjavi, priporočam, da izkoristite to priložnost, saj vam ta odpre številna obzorja, Academia pa pri tem nudi odlično podporo. Naj strah pred neznanim ne bo ovira, ampak motivacija. Kot bi rekel Peter McKinnon – „FLY THE FLAG!”.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.