Idejni projekt adaptacije objekta pod spomeniškim varstvom in rekonstrukcije notranjosti v hostel

Gradbeništvo

Študent: Boris Bezjak


Boris Bezjak je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia.

Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal maja 2012.

PDF

Diplomsko delo Boris Bezjak

Tehnologija gradnje objektov se je drastično spremenila šele v zadnjih stotih letih, objekt, ki ga predstavljam, ne spada v to kategorijo. Grajen je bil klasično iz opeke, masivno.

Takšna bo tudi obnova objekta. Da je danes možno tak objekt sanirati, je dokaz, da lahko združimo stare načine gradnje z novimi in ob tem ohranimo kulturno pomembne objekte ter jim podarimo nov namen, funkcionalnost. Danes poznamo tehnologije, reševanja problematike prehajanja vlage in sanacije skoraj vseh ostalih tegob takšnih objektov, to so znanja in materiali, ki jih naši predniki niso imeli na voljo. Smotrnost takšnih objektov potrjuje dejstvo, da ne predstavljajo le neke gradnje, ampak govorijo svojo zgodbo in omogočijo pozornemu opazovalcu pogled v preteklost, to pa bogati našo kulturo.

Vendar je ob vsem naštetem potrebno upoštevati tudi bivalne standarde, sploh ko gre za dejavnost. Tako je pri obnovi našega objekta treba zagotoviti bivalni standard, primeren našemu času, to pa zajema sanitarije, ogrevanje, dobro toplotno izolativnost objekta in preprosto vzdrževanje.

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Boris Bezjak

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X