Izračun obtežb na primeru brunarice

Gradbeništvo

Študent: Maja Uranjek


Maja Uranjek je diplomantka višješolskega programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala maja 2012.

PDF

Diplomsko delo Maja Uranjek

Projektiranje hiš in ostalih objektov zahteva dobro poznavanje in razumevanje zakonov, pravilnikov ter veliko znanja iz področja gradbeništva in računalniškega programa Autocad.
V diplomskem delu se ukvarjam s preučevanjem predpisov in zakonov s področja gradbeništva. Trenutno so v Sloveniji v uporabi sodobni standardi za projektiranje nosilnih konstrukcij – evrokodi. Projektiranje stavb in inženirskih objektov temelji na Evrokodu 5. Zasnova teh standardov temelji na najnovejših spoznanjih in dosežkih na področju lesenih konstrukcij. Pri projektiranju je pomembno navezovanje še na druge evrokode, zlasti Evrokod 1, ki definira vplive na konstrukcije.
Uporaba lesa za gradbene konstrukcije se v zadnjih letih povečuje tudi v Sloveniji. Vedno več ljudi se zaveda prednosti, ki jo ponuja lesena gradnja. Les lahko uporabljamo za objekte visoke gradnje, kakor tudi za bivalne objekte. Uporaba lesa je odvisna od njegovih lastnostih.
Namen diplomske naloge je zasnovati leseno brunarico, izračunati vplive vetra in snega na objekt ter narediti računsko analizo sestavnih konstrukcijskih elementov za ostrešje. Analiza je prikazana od začetnega določanja obtežb do končnega dimenzioniranja konstrukcijskih elementov ostrešja. Pri postopkih analize so upoštevana veljavna priporočila in zahteve, ki veljajo za tovrstne objekte.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Maja Uranjek

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X