IZVEDBA, PRODUKCIJSKI PROCESI IN REALIZACIJA / REŽIJA OBSEŽNEJŠEGA TELEVIZIJSKEGA PROJEKTA

Video produkcija

Študent: Miran Bauman


Miran Bauman je diplomant programa Multimediji na Višji strokovni šoli Academia.

Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal Julija 2010.

PDF

Diplomsko delo Miran Bauman

Diplomska naloga z naslovom Vloga režiserja v različnih fazah produkcijskih procesov obsežnejšega televizijskega projekta je nekakšen prelet skozi večkamerno televizijsko ustvarjanje. Spisan za vse, ki vstopajo v televizijski svet ter imajo interes in željo po zbiru osnovnih informacij o televizijski produkciji, delu z reportažnim avtom ( RA) in ostalih procesih znotraj neke televizijske organizacije.
Diplomska naloga nastaja na podlagi petnajstletnih izkušenj na področju televizijskega ustvarjanja skozi večino t.i. faz multimedijskega področja.
Naj uvodoma jasno navedem, da opisujem izkušnje s produkcijo na eni izmed petih največjih televizij, ki ni komercialna in se procesi zaradi interesa lastnikov ter finančnih vložkov v izvedbo razlikujejo od produkcije in izvedbe na največjih treh nacionalnih programih SLO1, SLO2, POP TV …
Produkcijska ekipa, v kateri sodelujem, ima ogromno izvedbenih izkušenj, vendar manj iz tipično komercialnih projektov. Finančne perspektive – proračunska sredstva za oddaje takšnega formata so zelo visoke, kar ustvarjalcem projekta omogoča sodelovanje z različnimi avtorji besedil, voditelji, igralci, scenaristi, režiserji, oblikovalci luči, grafičnimi oblikovalci, kamermani …
Pri takšnih, finančno močno podkrepljenih projektih, je prisotna ogromna mera odgovornosti in seveda motivacije, ki se je vsi ustvarjalci popolnoma zavedajo.
V času delovanja pa opažam velik pomen racionalizacije oz. krčenju sredstev za tovrstno televizijsko ustvarjanje. To je logična posledica odprtosti slovenskega medijskega trga, težnje lastnikov po večjem dobičku, ta pa ponovno pomeni možnost za tehnološki in vsebinski razvoj, ki je nujen za nadaljni obstoj in delovanje neke medijske hiše.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Miran Bauman

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X