Odgovornost računovodskih servisov in njihovih uporabnikov – naročnikov

Računovodja

Študent: Darja Vodovnik Zavšek

Darja Vodovnik Zavšek je diplomantka programa Računovodstvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala oktobra 2009.

PDF

Diplomsko delo Darja Vodovnik Zavšek

Da bo računovodski servis obdržal svoj sloves in odgovornost, bo moral nuditi kakovostne storitve ter jih nenehno izboljševati. K temu vsak računovodski servis iz dneva v dan »sili« tudi konkurenca, ki je na trgu vedno večja.

Računovodstvo zasebnikov in podjetij je pomembno zaradi državnih oziroma davčnih zahtev ter tudi zaradi interesov zasebnikov in podjetnikov pri poslovnem odločanju.
Uporabniki morajo oblikovati celovite in verodostojne računovodske informacije v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi, če hočejo upravičiti svojo odgovornost do poslovanja svojega podjetja.

Kdo nosi večjo odgovornost? Stranka, ki ima dolžnost, da računovodji pripravi in dostavi vse potrebne podatke ter dokumente, ki jih računovodja pri svojem delu potrebuje, ali računovodja, ki je strokovnjak, da vse te podatke in dokumente obdela po pravilih, ki mu jih
narekujejo Slovenski računovodski standardi. To vprašanje je bila glavna tema moje diplomske naloge, ki se je nanašala na računovodske servise in njihove uporabnike – naročnike.

Raziskovalni problem je bil ugotoviti, ali so računovodski servisi in njihovi uporabniki – naročniki za svojo nestrokovnost in nedoslednost sploh odgovorni, kolikokrat so v svoji praksi dobili denarne sankcije ter bili kazensko preganjani.
Raziskavo sem izvedla z anketo, poslano po elektronski pošti in navadni pošti, med računovodskimi servisi ter njihovimi uporabniki – naročniki.

Rezultati ankete so potrdili hipotezo, da se računovodski servisi bolje zavedajo svoje odgovornosti kot njihovi uporabniki – naročniki, ki so v praksi že bili denarno kaznovani in so za svoja dejanja odgovarjali vsaj na takšen (finančen) način.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Darja Vodovnik Zavšek

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X