OTVORITEV GOSTINSKEGA LOKALA KOT POSLOVNA PRILOŽNOST

Komercialist

Študent: Gordana Savić


Gordana Savić je diplomantka programa Ekonomist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala januarja 2012.

PDF

Diplomsko delo Gordana Savić

Nastanek diplomskega dela je plod ideje, nastale med potekom predavanj pri predmetu podjetništvo na strokovni šoli. Med iskanjem ideje za ustanovitev podjetja se nam je utrnila zamisel, da bi lahko izdelali poslovni načrt za ustanovitev gostinskega lokala, saj je ta želja že od nekdaj obstajala, vendar nismo imeli potrebnega poguma niti zadostnega znanja za nadaljnji razvoj v tej smeri. S pomočjo raziskovanja in resnično nazornega predavanja predavatelja z večletnimi izkušnjami s tega področja se je ta ideja znova zdela izvedljiva in s pomočjo izdelanega poslovnega načrta, kot podlage za kakršnokoli načrtovanje start-up podjetja, je bila ideja podkrepljena z raziskavo, ki je bila dokaz, da ta ideja lahko postane tudi poslovna priložnost. Pri predmetu podjetništvo smo pridobili osnovno znanje, kako pripraviti poslovni načrt, ki je bil osnova za nastanek diplomske naloge s tem naslovom. Za raziskavo trga smo uporabili anketni vprašalnik, s katerim smo poskusili ugotoviti zadovoljstvo trenutnih obiskovalcev gostinskih lokalov z obstoječo ponudbo ter želeli izvedeti, kaj jim manjka oz. kaj bi lahko novo nastali gostinski objekt ponudil v primerjavi s konkurenco.
Določili smo cilje in strategije za doseganje uspeha, določili značilnosti trga in spoznavali prednosti in slabosti konkurence, načrtovali prodajo, nabavo in kadrovsko zasedbo, izdelali finančni načrt ter predvideli odkup lokala v naslednjih letih ter poskušali predvideti večino
prednosti in slabosti, ki se lahko ob tem pojavijo. Poleg načrta trženja je pomemben del poslovnega načrta sama projekcija finančnega poslovanja za prva štiri leta in ugotovitev, da bi lahko zasnovano podjetje ob upoštevanju predpostavk ter napovedi v poslovnem načrtu dosegalo solidne poslovne rezultate.
Spoznali smo, da brez ideje in cilja ni napredka oz. uresničitve, zato smo v diplomskem delu poskusili dokazati, da je ideja izvedljiva kljub oviram in preprekam, ki bi se ob tem pojavile.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Gordana Savić

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X