STATUSNO PREOBLIKOVANJE SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA V DRUŽBO Z OMEJENO ODGOVORNOSTJO

Računovodja

Študent: Matejka Kaukler


Matejka Kaukler je diplomantka programa Ekonomist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala v mesecu marcu 2011.

PDF

Diplomsko delo Matejka Kaukler

Samostojni podjetnik je kot fizična oseba neločljivo povezan s podjetjem podjetnika. Podjetje je le del njegovega premoženja, namenjenega opravljanju pridobitne dejavnosti: to je dejavnosti, ki se na trgu opravlja zaradi pridobivanja dobička. Ravno visoki dobički in toga davčna zakonodaja ter s tem povezana visoka stopnja obdavčitve so eden glavnih razlogov, zakaj samostojni podjetniki svoja podjetja preoblikujejo oziroma združujejo v kapitalske družbe oziroma d. o. o. Za Davčno upravo RS je seveda bistveno ugodnejša obdavčitev samostojnih podjetnikov, saj na ta račun »poberejo« več v državno blagajno iz naslova pobranega davka, medtem ko od kapitalskih družb precej manj (govorim o malih gospodarskih družbah). Glede na trenutne razmere v gospodarstvu se veliko malih samostojnih podjetnikov, torej takih, ki nimajo veliko »rezerv« v kapitalu, ubada z velikimi finančnimi težavami, torej ne morejo poravnavati niti tekočih stroškov, kaj šele visokih davkov, ki jih terja država.

Za statusno preoblikovanje se samostojni podjetnik ne sme odločiti brez predhodnega znanja in razumevanja preoblikovanja, seznaniti se mora s pravnimi, davčnimi in knjigovodskimi posledicami preoblikovanja, sam postopek tako mora biti izpeljan strokovno in pod določenimi pogoji, v nasprotnem primeru je napake zelo težko popravljati.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Matejka Kaukler

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X