Trženje plemenitih kovin – naložba, investicija ali špekulacija

Komercialist

Študent: Iztok Šisernik

Iztok Šisernik je diplomant programa Komercialist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal decembra 2009.

PDF

Diplomsko delo Iztok Šisernik

Zaradi slabe prepoznavnosti, in v zadnjem času zanimivega načina investiranja ali varčevanja, sem se odločil v diplomski nalogi prikazati plemenite kovine.

V času gospodarsko finančne krize so surovine in z njimi plemenite kovine zanesljiv način varčevanja ali investiranja. Plemenite kovine se pojavljajo v raznih oblikah: kot naložbene palice, v obliki terminskih poslov, rezervacij  ali delnic rudnikov (nahajališč). Najpogostejša in najbolj oprijemljiva je fizična oblika: naložbene palice.

V svetu je zlata veliko več kot srebra, ampak je zlato vseeno dražje. Namenjeno je luksuznim izdelkom, srebro pa je veliko bolj industrijsko uporabno, tako zaradi svojih bioloških in fizikalnih lastnosti. Platina in paladij sta predvsem industrijski kovini. Zlato je primerno za vlagatelje tudi zaradi davčnih ugodnosti.

Plemenite kovine so, še posebej v teh finančno nestabilnih časih, varna naložba, ki ščiti pred inflacijo, ohranja denarju vrednost, ter ščiti pred nihanjem vrednosti dolarja. Zaloge plemenitih kovin so omejene in njihova najdišča zadostujejo le še za nadaljnjih petnajst let.

Ob investicijah govorimo vedno le o zlatu in srebru, ker je likvidnost na njunih trgih večja, zaloge pa manjše.

Diplomsko delo je sestavljeno iz treh ključnih poglavij. V prvem poglavju želim predstaviti plemenite kovine, njihov izvor in pomen v današnjem času. V naslednjem poglavju bom predstavil prodajne poti plemenitih kovin v Sloveniji in na koncu bom v diplomskem delu prikazal nekaj podatkov o prodaji in vplivih na gibanje cen plemenitih kovin. Z diplomskim delom bi želel prikazati pomen varčevanja in da je vsak sposoben varčevati po svojih zmožnostih, potrebna pa je določena mera prilagodljivosti.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Iztok Šisernik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X