Univerza v Bidgošču sprejela profesorja iz Maribora z neobičajno tematiko

40

Kakšno uro pred poletom iz Frankfurta je postalo jasno, da bom doživel neobičajno, a prijetno ter prijateljsko novo okolje. Nekaj mladih ameriških Židov je izvedlo zelo ortodoksno obliko molitve. Ko so po kakšnih 30 minutah zaključili, jih je navdušeno ogovoril nek Poljak, ki je sedel le nekaj stolov od mene. Prosil jih je, če mu posodijo artefakte in dovolijo, da še sam opravi molitev.

Mesto, kjer se počutiš kot doma

Nedeljsko popoldne mi je omogočilo svobodno raziskovanje ulice Bidgošča. Dokončen opis bi bil prezahteven, a dajmo ga uvrstiti v poljsko verzijo avstro ogrsko norveško ameriško rusko azijskega mesta. Ali ga preprosto imenujmo “dom”?

Mesto ponuja karkoli želiš, od arhitekturnih čudes in kulturnih užitkov do vseh vrst kuhinje ter odlično ohranjene dediščine industrijskega obdobja. Ves čas te spremlja nekakšno sproščeno vzdušje brez naglice, ki se zdi skoraj neverjetno za tako številčno mesto.

Viktor, naš vodič za dobrodošlico iz Zambije, je temu opisu prijazno dodal, da obstaja kakšnih 0,0001 odstotka možnosti, da te bodo oropali. Podobne možnosti so, da se boš izgubil, saj so tramvaji in avtobusi praktično povsod.

Univerza, ki se čuti kakor svet v malem

Viktor ima Bidgošč v malem žepu. Sprejema študente iz vsega sveta in je del oddelka dobrodošlice na Univerzi za ekonomijo v Bidgošču (WSG). Skupaj s sodelavci iz mednarodne pisarne pomaga študentom razumeti ter rešiti osnovno navigacijo po kampusu ali bolj specifične težave, povezane z jezikom ter kulturo na Poljskem.

Prav tako pomagajo gostujočim profesorjem. Dobro strukturirana predstavitev in voden ogled kampusa ter mesta je bila res prijetna in informativna.

Globalna in lokalna skupnost sta pomembni

Univerza je res odlično premišljena in organizirana. Različne stavbe nekoč industrijskih objektov so bile modernizirane ter služijo različnim namenom. Kot “odprta univerza” ponujajo vrtec, športne objekte, muzej fotografije, zdravstvene storitve in – dnevno oskrbo ter programe za starejše.

Študenti sprejemajo izzive

Tematika mojega predavanja je bila neobičajna: pokopališki turizem. Pripravil sem nekaj izhodišč za razbijanje ledu ter strukturiral celotno vsebino okrog številnih primerov. Od prosojnice do prosojnice smo prehajali iz osnov v kompleksnost ter strukturo. Zaključili smo s pomembnimi povezavami med pokopališkim turizmom in turizmom na spošno.

Ves čas, ko so bili na vrsti za delo, so študenti aktivno sodelovali s komentarji, lastnimi zornimi koti in predvsem z veliko entuziazma. Razvijali so lastne rešitve in pronicljive vizije prihodnosti pokopališkega turizma.

Bil je le začetek

Še nekaj dni po predavanjih sem tako od študentov kot osebja prejel številne poglede ter sporočila in komentarje po digitalnih kanalih, kjer smo se povezali.

Prepričan sem, da se je moja zgodba v in z Bidgoščem šele začela.