Uporaba toplotnih izolacijskih materialov v visoki gradnji – sklenjen toplotni ovoj

Gradbeništvo

Študent: Tomas Gulin

Tomas Gulin je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni
šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal septembra 2009.

PDF

Diplomsko delo Tomas Gulin

Izvajanje v gradbeništvu zahteva temeljit premislek, posvet in sodelovanje s strokovnjaki.
Izhajati moramo iz že pridobljenih izkušenj in dokazanih rezultatov raziskovanj. Zgraditi objekt brez vsake tehnične podpore, je danes nevarno, nesmiselno in ekonomsko potratno.

Brez pravilnega načrtovanja s strani projektantov, brez dobro izurjenih izvajalcev in brez odličnega nadzora, objekta praktično ne moremo zgraditi. Prav tako moramo vedeti, koliko denarja potrebujemo, koliko ga imamo in v kolikšnem času moramo objekt zgraditi, da se nam investicija obrestuje.

Prva faza v gradbeništvu je projektiranje. Projektant mora v načrtih skrbno izbirati materiale, v smislu kakovosti in ekonomičnosti. Za pravilno načrtovanje toplotne izolativnosti konstrukcijskih elementov se izdela elaborat gradbene fizike, kjer je prikazana toplotna
prehodnost konstrukcije, toplotne izgube in poraba ogrevalnega energenta za sezono. Pravilna izbira izolacijskih materialov pogojuje večjo kakovost bivanja v objektu, manjšo porabo ogrevalnega energenta, preprečuje toplotne mostove in nastanek zidne plesni. Faktorji
toplotnih prehodnosti konstrukcije so zapisani v Pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah – PURES 2008.

Sklenjen toplotni ovoj je pogoj za dobro izolirano stavbo, kar pomeni, da izvedemo toplotno izolacijo po zunanjem obodu stavbe brez prekinitev.
Ekspandirani polistiren (stiropor), ekstrudirani polistiren (styrodur), kamena volna in steklena volna so danes najbolj uporabljani toplotno izolacijski materiali v visoki gradnji. Odlikuje jih dobra toplotna prevodnost, relativno lahka in hitra vgradnja ter obstojnost pri pravilni uporabi.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Tomas Gulin

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X