Vpliv gospodarske krize na oblike varčevanja in zadolževanja fizičnih oseb

Komercialist

Študent: Vidka Petek


Vidka Petek je diplomantka programa Komercialist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala avgusta 2010.

PDF

Diplomsko delo Vidka Petek

Poleti 2007 so pričeli ameriški, evropski in azijski delniški indeksi izgubljati vrednost. Šlo je za pojav, ki ga mnogi imenujejo »pok balona«. Na trgu drugorazrednih hipotekarnih kreditov v ZDA je izbruhnila kriza, ki je zaradi velike medsebojne povezanosti finančnih trgov razširila v svetovno finančno in gospodarsko krizo. Prizadete so številne panoge, tako na svetu ni večjega gospodarskega sistema, ki zaradi krize ne bil priseljen zmanjšati pričakovanj glede rasti. Posledice gospodarske krize so zajele tako gospodarstvo, realni sektor ter posledično tudi prebivalstvo.
Namen diplomske naloge je predstaviti vplive trenutne gospodarske krize na varčevanje in zadolževanje prebivalstva, z vsemi pastmi na obeh področjih. Vsak posameznik si želi zagotoviti večjo finančno varnost za negotovo prihodnost, srečuje pa se predvsem s prekomerno zadolženostjo, s slabšo likvidnostjo, ter s tveganji pri razpolaganju z osebnim premoženjem.

V prvih poglavjih smo predstavili gospodarsko krizo in njene vplive na gospodarstvo in posameznika, ter ponudbe in oblike možnega varčevanja in zadolževanja fizičnih oseb.

Naslednja poglavja smo namenili raziskovalnemu delu, ter na osnovi anketnega vprašalnika potrdili hipoteze diplomske naloge. Gospodarska kriza pogojuje manjše prihranke prebivalstva, ki jih posameznik na osnovi zaupanja in manjšega tveganja nalaga predvsem v finančne inštitucije. Zaradi manjših prihodkov so se fizične osebe primorane v večjem obsegu zadolževati, tako je kljub ostrejšim pogojem kreditiranja evidentna rast zadolževanja. Posamezniki se srečujejo s prekomerno zadolženostjo, ter s težavami pri obvladovanju najetega dolga.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Vidka Petek

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X