Vpliv prodajnih akcij na obseg prodaje

Komercialist

Študent: Brigita Kranjc

Brigita Kranjc je diplomantka programa Komercialist, na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala aprila 2009

PDF

Diplomsko delo Brigita Kranjc

V današnjem svetu je pospeševanje prodaje kot instrument tržnega komuniciranja ključnega pomena, saj vzpostavlja vez med kupci, proizvajalci in prodajalci. Ob optimalnem izboru pospeševalno prodajnih orodij lahko podjetje doseže in ohranja konkurenčnost na tržišču, gradi na svoji prepoznavnosti in ohranja stik s kupci.

Diplomska naloga predstavlja obravnavo prodajne akcije kot eno od učinkovitih metod pospeševanja prodaje. Zajema teoretična izhodišča orodij pospeševanja prodaje, utemeljena z deli različnih avtorjev. Opisuje vpliv prodajne akcije na povečanje obsega prodaje in tržnega deleža ter na večjo prepoznavnost podjetja na trgu. Na konkretnem primeru dejansko izvedene prodajne akcije merilnikov krvnega tlaka v podjetju XY pa sem opisala priprave na prodajno akcijo, opravila sem podrobno količinsko in vrednostno analizo prodajne akcije.

V svojem delu ugotavljam, da imajo oglaševanje, pospeševanje prodaje in prodajna akcija velik vpliv na povečanje prodaje in tržnega deleža, prav tako se s skrbno pripravljeno prodajno akcijo poveča prepoznavnost blagovne znamke. Vsaka prodajna akcija zahteva temeljito pripravo, ki mora biti v skladu s cilji in strategijo podjetja. Prav tako, kot je pomembna  priprava, je pomembna vsebina prodajne akcije, ki mora biti določena glede na ciljno skupino.

Uporabljena metoda pospeševanja prodaje, usmerjena na končnega porabnika, se je izkazala kot dobro zastavljena in bi jo tudi predlagala za načrtovane prodajne akcije.  Glede na vložena sredstva, priprave in dosežene cilje pa bi kot ciljno skupino v bodoče priporočala tudi trgovske posrednike in bi tako akcija potekala za obe skupini hkrati.

Znanost ter medicinska in strokovna javnost imata vse več razumevanja pri uporabi medicinsko tehničnih pripomočkov, ki so potrebni za dobrobit ljudi. Uporabniki postajajo vedno bolj osveščeni glede svojega zdravja in skrbi za zdravje, kar vodi do povečanega povpraševanja in potrošnje medicinskih izdelkov.

Velike in hitre spremembe na trgu, razvoj tehnologije in vedno večja konkurenca je prisilila vodstvo, da pozornost posveča organizaciji prodaje, ki zahteva večje aktivnosti in spremembe v organizaciji, kot je bilo to v preteklosti. Včasih prodajne akcije niso bile naša stalnica, bile so prej izjema, kot pa pravilo. Veljalo je namreč, da se v takšnih akcijah ponuja blago, ki se sicer ne prodaja dobro. Na tržišču se je žal pojavilo veliko merilnikov, ki pa ne ustrezajo zahtevam. Organizacija prodajne akcije medicinskih pripomočkov je zato zahtevala poseben pristop, saj čutimo veliko moralno in etično odgovornost do svojih kupcev. Zavedamo se, kako pomembno vlogo ima merilnik pri končnih kupcih. Zato smo akcijo organizirali tako, da so kupci za isto ceno in kvaliteto dobili še uporabno darilo.

Pri ugotavljanju rezultatov prodajnih akcij je pomembno, kako ovrednotiti uspeh prodajne akcije. Analiza količinskih in vrednostnih podatkov nam pove, če so zastavljeni cilji doseženi. Če niso, poiščemo razloge zanje. Prodajna akcija je učinkovita takrat, ko se poveča prodaja, ko podjetje dvigne svoj tržni delež ali če se je povečal dobiček. Na sploh pa velja, da je prodajna akcija učinkovita, ko preseže poslovne rezultate. Nam je to povsem uspelo, pomembno pa je, da je prodaja merilnikov naraščala še po zaključku prodajne akcije.

Na začetku diplomske naloge sem izpostavila trditve, ki so se izkazale za pravilne:

  • prodajne akcije dosegajo povečanje prodaje

Prodajna akcija je presegla načrtovano prodajo. Še posebej se je zvišala prodana količina merilnikov v času trajanja akcije. Tako zastavljena prodajna akcija je imela zasluge za poslovni uspeh podjetja. Temeljita priprava in celovit prodajni načrt sta obrodila sadove pri količinski meritvi prodajne akcije.

  • podjetje pridobiva na povečanju tržnega deleža

Tržni delež prodaje merilnika tlaka se je bistveno povečal in hkrati ohranil po prodajni akciji. Ker je namen prodajne akcije graditi in utrditi prepoznavnost blagovne znamke in s tem povečanje naklonjenosti kupcev, smo s prodajno akcijo omogočili, da so kupili cenovno ugoden visokokakovosten merilnik krvnega tlaka.

  •  ekonomski učinek prodajnih akcij je manjši zaradi povečanja stroškov pri aktivnostih pospeševanja redne prodaje.

Ekonomski učinek prodajne akcije je bistveno manjši, ker so stroški orodij tržno komunikacijskega spleta zaradi specifičnosti prodajnega artikla bistveni višji. Oglaševali smo namreč v revijah, ki so dostopna širši javnosti in tudi stroki, zato je takšno oglaševanje povzročilo visoke stroške. Nismo zgolj reklamirali izdelka prodajne akcije, ampak smo opozarjali na pomembnost merjenja krvnega tlaka. Prav tako je bilo velik strošek darilo, s katerim pa smo vzpodbudili zanimanje kupcev.

Podrobna analiza prodajne akcije dokazuje, da se je delež novih kupcev povečal, prav tako se je povečal tržni delež in prepoznavnost blagovne znamke.

Menim, da je podjetje uspešno takrat, ko ima zaposlene ljudi, ki imajo s svojim znanjem, razmišljanjem, osebnim pristopom in pripravljenostjo za sodelovanje znotraj podjetja, tudi veliko posluha in neposrednega stika s kupci za zadovoljitev njihovih potreb in želja. Odnos vodstva do kupcev, strank in potrošnikov je ključnega pomena pri načrtovanju, planiranju in izvrševanju zastavljenih prodajnih aktivnosti.

Prav tako pa je pomembna komunikacija med vodstvom in ostalimi zaposlenimi, ki smo sodelovali v prodajni akciji. Ker smo sorazmerno majhen kolektiv, je bila ključnega pomena razdelitev del in nalog. Sam potek prodajne akcije nam je dal veliko poleta, sodelavci smo si med seboj pomagali. Vsak je pomagal po svojih močeh, pa tudi če je bilo treba v skladišču opremiti blago. Tako je nenazadnje prodajna akcija tudi utrdila odnose med zaposlenimi.

Kot pomanjkljivost bi pa izpostavila začetek prodajne akcije, saj nas je velik odziv presenetil in smo imeli kar nekaj težav pri zagotavljanju zadostnih količin. Izdelke namreč uvažamo, uvoz pa se vrši dvakrat mesečno. Vendar imamo na srečo dobavitelja, s katerim imamo dober partnerski odnos, tako da smo tudi to hitro rešili.

S pravilnim izborom in uporabo orodij tržnega komuniciranja nam je uspelo speljati dobro prodajno akcijo. Verjamem, da nam bo to ob uporabi pridobljenega znanja in izkušenj ter zanimivega prodajnega programa še velikokrat uspelo.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Brigita Kranjc

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X