„Maribor je odlično mesto za Erasmus+ izmenjavo“ Kaan Babalar

Komercialist

Nikoli si nisem mislil, da se bom tako hitro navadil Maribora. Moj prvi vtis je bil res dober in nikoli nisem pričakoval, da se bom počutil kot doma v tako drugačni državi. Prihajam iz enega največjih in dinamičnih mest na svetu, Istanbul. Že od otroštva sem živel v prenatrpanem mestu, polnem ljudi, trgov, barv in glasbe, toda tu v Sloveniji je vse drugače.

Naravo lahko čutite na povsem drugačen način. Nikoli v življenju še nisem raziskoval tako zelene države, polne gozdov in čudovitih pokrajin. Res sem vesel, da sem izbral to destinacijo. Večkrat se sprehodim tudi ob reki Dravi, ki mi prinaša same dobre spomine, saj sem v Istanbulu odraščal v bližini reke Bospor.

Maribor je resnično strpno mesto. Je poln študentov in študentskih organizacij, kot sta KMŠ ali ESN Maribor, ki jih lahko najdete v skoraj vsaki ulici starega mesta. Srečal sem veliko ljudi iz različnih držav in vsi se strinjamo, da je Maribor odlična destinacija za izvedbo Erasmus+ programa. Tukaj, sredi Alp, imate vse zabave in aktivnosti, ki jih pričakujete od evropskega mesta, a vendar lahko najdete tudi mirno okolje. Na voljo je celo smučarsko središče Pohorje, ki je od centra mesta oddaljeno le 15 minut vožnje z avtomobilom.

Še en razlog, zakaj mislim, da je Maribor idealno mesto za izmenjavo, je, da lahko uživate v visokih standardih evropske države s precej ugodnimi cenami za študente, v primerjavi z drugimi okoliškimi državami. S študentskimi boni za hrano, je naše življenje veliko lažje, saj imamo možnost, da jemo v skoraj vsaki mariborski restavraciji za manj kot 3 evre. To vam omogoča, da preizkusite veliko različnih vrst hrane in prihranite denar za izlete in druge dejavnosti. Poleg tega je eden od najboljših delov življenja v srcu Evrope, da imate priložnost obiskati drugo državo vsak vikend. Bil sem že v Avstriji in Italiji in v naslednjih nekaj mesecih bom še naprej obiskoval druge države.

Resnično lahko rečem, da nam je Višja strokovna šola Academia v prvih tednih veliko pomagala. Podali so nam vse informacije, ki so bile potrebne za prijavo za študentske bone za hrano, davčno številko, pravne postopke itd. Zato se nikoli nisem počutil zaskrbljenega, ker sem vedno čutil njihovo podporo. Poleg tega so predavanja odlična. Smo majhna mednarodna skupina in menimo, da nam naši predavatelji veliko pomagajo pri učnih urah, da so le te zabavne in hkrati ponujajo veliko praktičnega znanja. Vsi zaposleni na fakulteti nas obravnavajo s spoštovanjem in prijaznostjo, kar pri meni ustvarja zelo dobre povratne informacije o predavanjih in osebjem mednarodne pisarne.

Res sem vesel, da sem naredil korak naprej in se preselil v Slovenijo. Počutim se del tega mesta in njegovih ljudi.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X